премахване на драскотини по колата

Заличаване на драскотини по автомобила – как и с какво?

Карането е удоволствие. Колкото повече му се наслаждавате, толкова повече се приближавате към деня, в който по боята на каросерията на любимата Ви кола ще се появят драскотини. Те развалят естетическия й вид, намаляват стойността й, а ако не се премахнат бързо, могат да доведат и до корозиране на метала под боята.

Колкото и да се опитвате, няма как напълно да избегнете драскотините по автомобила, защото за повечето от тях не носите никаква вина.

Как се получават драскотини по колата ?

Ето и някои от възможните причини:

 • натоварения трафик в градовете;
 • все по-малкото и по-тесни места за паркиране;
 • преминаване в близост до клони на дървета и храсти;
 • използване на мръсни гъби и фибъри при миене;
 • замърсени и повредени четки по автомивките;
 • шофирането офроуд;
 • недоброжелателен съсед, пред чиито гараж сте спрели; 😉

Звучат Ви познато, нали ?

За щастие има много начини за отстраняване на драскотини по колата. Някои от тях може да приложите сами в домашни условия. За други, обаче, се налага намесата на опитен специалист. А как ще изберете да подходите, зависи от степента на надраскване.

Видове драскотини по колата 

Най-общо, драскотините са три основни вида:

 • Леки повърхностни драскотини – надраскванията са по най-горния слой на боята. Лесно се забелязват на слънце върху току-що измита кола. Приличат на фина мрежа и може да ги премахнете сами с подходящата автокозметика.
 • Средни драскотини – надраскването не е само върху най-горния слой на боята, но вече достига и до основния й слой. Не е необходимо колата да е перфектно чиста, за да ги видите. Изисква малко повече усилия и време, за да ги отстраните. И ако положите старание и се въоръжите с правилните продукти и техника, “мисията” е напълно възможна.
 • Дълбоки драскотини – те достигат до металния слой под боята и направо Ви “бодат очите”. Препоръчително е да се отстранят оптимално бързо, за да не доведат до корозия на боята. Отстраняването им изисква познания и оборудване, за които е добре да се доверите на експерт.

Първо и основно правило при премахване на драскотини от колата: работете върху измит и добре подсушен автомобил. С помощта на препарати за почистване на автомобил можете лесно да подготвите колата си за процедурата. Също така е препоръчително колата да е охладена, т.е. да не е стояла продължително време на слънце и боята й да е нагрята.

Заличаване на леки повърхностни драскотини

Леките повърхностни драскотини са сравнително лесни за премахване, не изискват специални познания и умения, а качествени продукти и старание.

За целта ще Ви е достатъчна вакса или полиращ крем Waxy Cream или подобен. В опаковката на продукта има гъбичка, с която взимате малко от крема и започвате да го нанасяте с кръгови, припокриващи се движения. Постепенно третираната повърхност побелява от ваксата. Оставете я да подейства 5 минути. След това избършете образувалия се фин бял слой отново с кръгообразни припокриващи се движения, като използвате чиста и суха микрофибърна кърпа.

Ако леките повърхностни драскотини са върху по-голяма площ, препоръчваме Ви да работите едновременно върху не повече от 2-3 детайла на автомобила. След което преминавате към следващите 2-3 и при необходимост – до третиране на цялото превозно средство, за да може боята му да придобие еднакво лъскав вид. При нас може да откриете разнообразие от полиращи пасти за кола.

Заличаване на средни драскотини

За поправянето на среднидраскотини се изисква повече време и упоритост.

Препоръчваме Ви да използвате фина абразивна паста, а след нея и професионална полираща паста. За оптималното нанасяне на продуктите се използва полираща машина. Необходими са Ви и два различни вида пад, с които всяка от пастите се нанася. Типа на падовете се определя от типа на абразивната или полиращата паста, на които сте се спрели.

Стъпка 1: нанасяне на фината абразивна паста като Makycar 1SA:

o   количеството паста, която се поставя върху пада на полиращата машина, се определя от големината на драскотината. При малка драскотина, може да нанесете 3-4 точки на равни отстояния една от друга върху пада на машината;

o   при по-голяма драскотина, може да се наложи да нанесете равно количество от пастата върху цялата повърхност на пада;

o   включвате машината и с кръгообразни движения започвате да търкате детайла с драскотината. Пастата трябва да се разстели равномерно и да покрие драскотината;

o   накрая избършете останалата по детайла паста с чиста и суха микрофибърна кърпа;

Стъпка 2: след фината абразивна паста, нанесете професионална полираща паста Makycar CS или друга подобна:

o   необходимо е да смените пада на машина, с такъв подходящ за полиращата паста, която сте си избрали;

o   отново, количеството паста, която поставяте върху пада, зависи от големината на третираната повърхност;

o   включвате машината и с кръгообразни движения започвате да полирате детайла с вече отстранената драскотината. Пастата трябва да се разстели равномерно;

o   накрая избършете останалата по детайла паста с чиста и суха микрофибърна кърпа;

Заличаване на дълбоки драскотини

За отстраняването на дълбоки драскотини Ви препоръчваме да се обърнете към професионалист, който ще използва професионална автокозметика. При премахването им се изискват специални познания и оборудване, а самият процес се извършва на няколко последователни етапа. Ето как става това накратко:

 • Шлайфане: драскотините и зоната около тях се почистват много добре и се обезмасляват. След това най-горният слой на боята се отстранява чрез шлайфане с професионален инструмент;
 • Грундиране: грундът се използва за запълване на дълбоките драскотини. Препоръчва се цветът му да е оптимално близък до този на боята на автомобила. След като грундът изсъхне, детайлът с драскотината се шлайфа отново, за да се постигне еднаква гладкост на третираната повърхност.
 • Пребоядисване: следва професионално боядисване на вече обработения детайл със заличени драскотини. По този начин се гарантира, че цветът на третирания детайл няма да се отличава визуално от останалата част от колата.
 • Нанасяне на защитен лак, което се извършва на няколко слоя
 • Полиране с професионална полираща паста без силикон Makycar 2SL или друга сходна: прилага се Стъпка 2 от заличаване на средни драскотини. Единствената особеност е, че се препоръчва професионалната полираща паста да не съдържа силикон.

Поправяне на драскотини с подръчни средства

Вероятно сте се изкушавали да отстраните драскотина по колата си с подръчни средства като цветен спрей с авто боя, паста за зъби или лак за нокти. Истината е, че нито един от тях не е нито толкова ефикасен, нито толкова дълготраен, както описаните вече по-горе способи.

Нещо повече, прилагането им може допълнително да увреди лака и боята на автомобила.

Ето и малко повече информация по този въпрос:

 • Премахване на драскотини с паста за зъби: популярен мит е, че пастата за зъби може да изглади драскотини, както и че избелващите пасти за зъби са изключително ефикасни при третирането на автомобили с бял цвят. Истината е, че вместо да запълните и заличите драскотините, може да ги направите още по-дълбоки, ако в пастата за зъби се съдържат кристалчета сол или друг агресивен химически елемент.
 • Покриване на драскотини със спрей с авто боя: в специализираните магазини се продават спрейове по каталог и на пръв поглед лесно можете да намерите цвета съответстващ на Вашия автомобил. В действителност, обаче, се получава видима разлика между оригиналния цвят на колата и този на спрея. В повечето случаи това се случва, тъй като оригиналният цвят леко се е променил с годините, а този на спреят не е бил достатъчно прецизно смесен.
 • Коригиране на драскотини с лак за нокти: широко продаваните лакове за нокти съдържат ацетон, който е с изключително агресивно действие. Самият лак не е пригоден за продължително излагане на агресивни метеорологични условия и скоро след нанасянето му, ще се обели.
 • Заличаване на драскотини с писалка/маркер: пазарът е залят от писалки/маркери, които обещават заличаването на драскотините по автомобила с едно движение на ръката. Някои модели са универсални, други се предлагат в различни цветове и е необходимо да изберете най-близкия до този на превозното средство. Те не са скъпи, лесни са за употреба, но ефектът и трайността им са спорни. При всички положения не са подходящи за третиране на дълбоки драскотини по боята.

Бонус-съвет

След като всички драскотини по колата Ви са отстранени, е време за бонус-съвет от нас. Той е свързан с регулярното нанасяне на т.н. бърза полимерна вакса за кола като Derwax, осигуряващи висока и дълготрайна защита на боята на колата от атмосферни влияния.

Тази стъпка от поддръжката на боята на любимия Ви автомобил не е задължителна, но силно препоръчваме да я изпълнявате на всеки 3-4 измивания. Бързите полимерни вакси се нанасят върху чистата, охладена и суха каросерия на автомобила, след което се разнасят с припокриващи се кръгови движения с помощта на микрофибърна кърпа.

Този тип продукти са изключително лесни за употреба в домашни условия и гарантират ултра блестящо покритие на боята и външните пластмасови части на превозното средство. Имат антистатичен ефект, възпрепятстват полепването на упорити замърсявания по колата, предпазват я от агресивните слънчеви лъчи и не на последно място – създават хидрофобно покритие, което помага за бързото оттичане на водата при дъжд.

Ако се нуждаете от насоки за употребата на някой от посочените в статията продукти, можете да се свържете с нас тук.

Желаем Ви незабравими и безаварийни пътешествия с приятелите и семейството Ви до дестинации по целия свят.