Правилното външно измиване на автомобила в 6 стъпки

Времето се затопли и след дългия престой вкъщи по време на извънредното положение се чудите как да се раздвижите. Даваме Ви идея за нещо полезно, което може да е и забавно за цялото семейство – външно измиване на колата. Пък и на всеки човек, независимо на каква възраст е, рано или късно му се налага поне веднъж да измие автомобила си. Ето съветите ни как в 6 стъпки сами да постигнете завиден професионален резултат.

1. Предизмиване

Ако разполагате с водоструйка и автомобилът Ви е средно или много замърсен, Ви съветваме да започнете с отстраняване на мръсотията с препарат за предварително измиване. Това намалява риска от надраскване на боята с песъчинки при последващите стъпки. Не използвайте препарати, предназначени за дома, защото те могат да нарушат боята или да премахнат покрития, които сте й сложили преди това (като например полиращи и защитни вакси). При предизмиването Ви препоръчваме да обърнете по-специално внимание на подкалниците и вътрешните ръбове на калниците. Често, те биват забравяни, а това са местата, на които се събира най-много пясък, сол и кал. Съветваме Ви да използвате препарата за предварително измиване Proteo. Предимството му е, че е изключително щадящ към всички деликатни части на автомобила (пластмаси, уплътнения, лайстни и профили), като същевременно ефикасно отстранява мазна и наслоена мръсотия, смог, трафик-филм, бензинови остатъци, насекоми и пръст. Не е за пренебрегване и факта, че улеснява всяко следващо измиване. Разредете го в съотношение 1:40 до 1:60, в зависимост от нивото на замърсеност. Като го разредите, ще видите, че той е умерено пенлив. Нанесете го върху цялата кола, оставете да подейства между 1 и 3 минути и след това изплакнете с водоструйка, ако притежавате такава. След употребата на Proteo боята на автомобила Ви ще стане идеално чиста и блестяща.

2. Измиване с автошампоан

Ако нямате водоструйка и ще миете колата си изцяло ръчно, перфектният продукт за това е шампоанът Autobella. В зависимост от степента на замърсяване, може да го разредите с вода в съотношение до 1:100. Ще получите обилна кремообразна пяна, която може да нанесете с гъба. Автошампоанът е подходящ дори за много деликатни бои – има неутрално ph и не съдържа фосфати. В същото време има идеална почистваща сила и отстранява замърсявания от налепи, мазнина, смог и насекоми.

Разновидност на Autobella е Autobella Lavaincera, който съдържа в себе си вакса. Този умерено пенлив шампоан предлага качествено измиване и защита в една стъпка, а резултатът е:

  • изключителен блясък на измития автомобил, благодарение на ваксиращото покритие;
  • при дъжд ще бъдете поразени от степента на водоотблъскване на купето;
  • подсушаване за секунди на изплакнатия автомобил – водата се разбива на големи капки, а те могат лесно да се изтласкат от колата чрез силиконово перо.

3. Упорити петна от катран и асфалт

Ако след стъпка 1 и 2 по колата Ви останат отделни упорити петна от катран, асфалт или лепило, не ги търкайте с често използваните в такива случаи кореселин или бензин, защото това може да повреди боята. Вместо това използвайте спрея Decabit. С него бързо ще отстраните остатъци от катран, асфалт и лепило от боядисани повърхности, стъкла и гумени части. Напръскайте постепенно, изчакайте да подейства между 1 и 5 минути, в зависимост от степента на замърсяването, след което отстранете препарата с мека кърпа и измийте с автошампоан. Избягвайте всякакви нагорещени повърхности, небоядисани пластмасови и поликарбонатни части, както и фарове на някои видове автомобили. При по-дебели и стари наслоявания, разтъркайте с четка. Decabit не оставя следи и не уврежда боята.

4. Брони и спойлери

Можете да възвърнете оригиналния вид и цвят на брони, спойлери и всички външни пластмаси на автомобила си, като първо ги изчистите идеално, както е описано в първите две стъпки и ги подсушите добре. След това ги напръскайте равномерно от разстояние приблизително 20 см. със спрея за поддръжка и възстановяване на брони и спойлери Fasco. Не е необходимо да го разнасяте с гъба или кърпа, тъй като той изсъхва от само себе си. Образува блестящ слой върху третираните повърхности. Покривният му ефект се запазва с дни и издържа на измиване. Предпазва третираните повърхности от атмосферните влияния.

5. Гуми и джанти

Не забравяйте гумите и джантите. Ще ви трябва четка, за да премахнете целия прах и мръсотия от там. Още на първите две стъпки им обърнете внимание, като разтъркате при болтовете на джантите, ъглите на лъчите, грайферите на гумите и т.н. Когато сте готови с първоначалното им измиване, преместете колата напред на половин въртене на гумите, така че да почистите частите, които не сте успели да достигнете добре до този момент. Има специални продукти за гуми, с които можете да възстановите блясъка им. Полиращият спрей за гуми Pneubell едновременно ще почисти и възвърне оригиналния блясък на гумите и на направени от гуми стелки, като няма да остави мазни следи. Спреят ще предпази обработените части от стареене и напукване и ще ги поддържа гъвкави. Напръскайте равномерно само гумите със спрея от разстояние от около 20 см. Оставете препарата да изсъхне самостоятелно. След това гумите Ви ще изглеждат като нови и Ви съветваме да използвате този продукт, особено ако планирате да продавате колата си.

6. Стъкла

Дойде моментът да почистите стъклата на автомобила, което е последната стъпка от цялостното външно почистване. Нуждаете се от добър препарат за почистване на стъкло, предназначен за автомобилна употреба, а не обикновен домакински препарат. Домакинският може да съдържа амоняк, който се отразява лошо на виниловите лайстни и обшивки. Препоръчваме Ви за колата да използвате спреят с кремообразна пяна Candivetro. Той отстранява замърсявания от налепи, мазнина, смог и насекоми. Постига кристален ефект, увеличава зрителната способност и полира стъклото. Разклатете добре флакона Candivetro преди употреба. Напръскайте стъклото от разстояние от около 20 см. и разнесете с мека кърпа. След това свалете малко стъклата на вратите, за да стигнете до горните краища, в противен случай по тях ще остане непочистена ивица.

Бонус-съвет

Дойде време и за финалния щрих за постигане на безупречна визия на току-що измития Ви автомобил. Бонус-съветът от нас е свързан с нанасянето на полимерни продукти, осигуряващи висока и дълготрайна защита от атмосферни влияния. Тази стъпка не е задължителна, но силно препоръчваме да я изпълнявате на всеки 3-4 измивания. Derwax е професионален продукт, богат на полимери за ултра блестящо покритие на бои и външни пластмасови части. Осигурява висока и дълготрайна защита от атмосферни влияния и е с перфектен водоотблъскващ ефект. Нанася се изключително лесно: напръсква се върху чистата и суха каросерия на автомобила, след което се полира с помощта на микрофибърна кърпа. Приятно ароматизиран, не оставя холограми или други следи.

Ако се нуждаете от насоки за употребата на някой от посочените продукти, можете да се свържете с нас тук.

Желаем ви скорошни незабравими и безаварийни пътешествия с приятелите и семейството ви.